Kodeissa viihtyvät valloittavat viherkasvit, niin ulkona kuin sisällä.

02.05.2020

Kodit, sisustus ja ihmiset kiehtovat minua. Työssäni pääsen tutustumaan monenlaisiin koteihin ja näen kuinka tärkeitä ne ovat omistajilleen. Myös viherkasveista ja kukista voi tulla todella tärkeitä elementtejä kodinomistajille.

Olen työssäni nähnyt vuosikymmeniä vanhan pylvästyrakkikaktuksen, joka oli katossa kiinni, koska ei pysynyt muuten pystyssä, koko olohuoneen kulman vallanneen peikonlehden, josta ei maltettu luopua sekä useat kauniit perennapenkit omakotitalojen pihoilla. Olen myös kuullut tarinoita, kuinka kasveja on tuotu omalle pihalle jostain muualta, kuten mökiltä tai perheen lapsuuden kodista, joka myytiin ja näin ollen kasvit ja kukat jatkavat elämäänsä uudessa paikassa. Kasvit ja kukat tulevat omistajilleen rakkaiksi ja niillä onkin jopa terapeuttisia ja mieltä piristäviä vaikutuksia.

Olen intohimoinen ja itseoppinut mullankääntäjä, kotipuutarhuri ja vihersisustaja. Suosin kotonani aikaa kestäviä kasveja, jotka ovat myös kauniita. Vihersisustaminen on siirtymässä kevään myötä ulos patioilla, pihoille ja parvekkeille. Sain hyviä vinkkejä Janetelta kukkakauppa Pasadenasta mitä ihanuuksia tänä keväänä voisi terassille ja sisälle kotiin laittaa.

Amppelit ovat taas ilmestyneet moniin ikkunoihin. Niihin on ihana laittaa roikkuvia kukkia sisälle ja ulos.

Orkideat ovat suosikkejani ja niitä täältä Pasadenastakin löytyi kauniissa väreissä.  Itselläni on kuusi orkideaa olohuoneen ikkunalla ja vanhimmat niistä on yli kahdeksan vuotiaita. Yhden pelastin taloyhtiömme roskiksesta ja se on ilahduttanut meitä kukillaan jo useamman vuoden. Orkideat ovat kyllä sitkeitä ja selviävät vähällä hoidolla. Monet "hoitaakin" niitä liikaa.

Pionit ovat nyt sesongissa ja niistä tehdään upeita leikkokukkakimppuja sekä asetelmia. Ulkona monivuotiset pionit viihtyvät parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla. Pionien kukat säilyvät pidempään, jos ne ovat keskipäivän paahteen aikaan kevyessä varjossa.

Ulos Janette suosittelee köynnöskasveja, ruukkuhortensiaa ja hurmaavaa laventelia vaikka parvekkeelle tuoman suloista tuoksua.  Kukat ja yritit voisi olla vaikka tällaisella seinäruukkutelineellä sulassa sovussa. Sopivat pieneenkin tilaan.

 Leijonankita antaa näyttävyyttä kimppuihin ja on ihana myös        kukkapenkissä ulkona.

Orkideat, jaloleinikit, sekä valkoiset anemonet lumoavat mustalla sydämellään.  Kauniit ruukut viimeistelevät vihersisustamisen ja tuovat ryhtiä kasville.  Oikean kokoinen ruukku onkin kaiken a ja o Janette kertoo.


Kukkakauppa Pasadena löytyy os. Linnankatu 21, 20100 Turku.

Kiitos vinkeistä Janette, oli ilo käydä teillä! -Maarit